Usein kysyttyä

Millaiset varusteet luistelukoulussa tulee olla?

Luistelukoulussa voi luistella taitoluistimilla tai hokkareilla.  Ks. lisätietoa hyvistä taitoluistimista jäljempänä.

Tärkeää on, että luistimet on teroitettu ennen luistelukoulun alkua ja  ne ovat hyvässä terässä koko kauden ajan.  Tylsät luistimet eivät tuo pitoa ja vaikuttavat pystyssä pysymiseen ja liikkumiseen jäällä. Teroittaminen tulisi tehdä riittävän usein. Hyvä nyrkkisääntö on, että kerran viikossa luisteleville riittää yksi teroituskerta/kausi. 

Luistimissa tulee olla teräsuojat kun niillä kuljetaan jään ulkopuolella.

Syksyn ja talven kurakeleillä on tärkeä huolehtia, että hiekka ja muut epäpuhtaudet eivät kulkeudu vaatteiden mukana jäälle. Näin jää pysyy kunnossa ja turvallisena kaikille luistimilla liikkuville.

Luistelukoululaisilla tulee olla sopivan kokoinen ja asianmukaisesti kiinnitetty kypärä päässään!

Jäällä saa olla vain luistimet jalassa! (tämä koskee myös aikuinen ja lapsi -ryhmän aikuisia)


Käytönnön neuvoja: ennen jäätä, jäällä ja jään jälkeen

Ennen jäätä: Luistelukoululaisille voi laittaa luistimia jalkaan kaukalon vieressä olevilla penkeillä. Mikäli  luistelukoululaisille on varattu pukukoppeja aikataulujen mukaisesti, varatut kopit voi tarkistaa hallin pukukoppikäytävän sähköisestä ilmoitustaulusta.  

Jäällä: Luistelukoulujen ohjaajat hakevat/päästävät luistelukoululaiset jäälle kaukalon vieressä olevasta aitiosta.  Jäälle saa mennä vasta kun ohjaaja antaa siihen luvan!

Vanhemmat voivat seurata luistelua jäähallin katsomosta.

Jään jälkeen:  Luistimiin tulee laittaa teräsuojat päälle, jos niillä kuljetaan kaukalon ulkopuolella. Luistimet on hyvä riisua pois heti luistelukoulun päätyttyä ja pieni nestetankkaus on myös paikallaan.

Luistelun jälkeen terät kannattaa kuivata huolellisesti. Kotona luistimen teräsuojat on hyvä poistaa ja antaa sekä terien että suojien kuivahtaa yön yli lämpimässä paikassa. Näin terät pysyvät kunnossa pidempään.

Aikataulumuutokset, perumiset, korvaavuudet

Luistelukoulujen aikatauluihin saattaa tulla muutoksia esimerkiksi turnausten tai muiden hjäähallilla järjestettävien tapahtumien takia. Muutoksista informoidaan etukäteen. 

Mikäli luistelija ei pääse osallistumaan oman ryhmänsä luistelukouluun, luistelukerta on mahdollista korvata saman lukukauden aikana  jonkin toisen, samantasoisen ryhmän jäällä. 


Lisätietoa varustuksesta

Millainen on hyvä luistinkenkä?

Hyvä luistinkenkä tukee jalan luisteluasentoa ja on sopiva kooltaan. Luistimen materiaalin tulisi olla vuorellista, tukevaa nahkaa. Luistimiin ei kannata ostaa kasvuvaraa, käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut puuvillasukka. Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät taitoluistimet joko käytettyinä tai uusina. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen.

Millainen on hyvä luistinterä?

Laadukas taitoluistinterä tukee lasta oppimisessa ja kehittymisessä. Siinä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan esimerkiksi tietyissä hypyissä, pirueteissa ja askeleissa. Oikeanlainen terä mahdollistaa myös kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä, jolloin luistelun oppimisesta tulee mielekkäämpää.

Mitä päälle jäälle?

Hyvä vaatetus on joustava , hengittävä ja lämmin.  Paksuissa toppavaatteissa liikkuminen jäällä on vaikeaa. Jää on viileä elementti, joten pipo ja lämpimät hansikkaat ovat tarpeen.  Pipo pitää pään lämpimänä ja veden-/kosteudenpitävät hanskat pysyvät kuivina kaatumisista huolimatta. Luistelutaidon kehittyessä ja siten myös liikkuvuuden lisääntyessä vaatekertaa voi vähentää. Kerrospukeutuminen toimii myös luistelussa.

Miten luistimet nyöritetään ja sidotaan?

Suomen Taitoluisteluliiton ohjdevideo

Luistinkenkä on nyöritetty oikein kun nyöritys on: 

  • varpaiden kohdalta suhteellisen löysä
  • nilkan kohdalta tiukka (solmu tai kaksoisnyöritys alimmissa hakasissa estää löystymisen) 
  • varren yläosan kohdalta sen verran väljä, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin.

Liian pitkät nauhat on hyvä lyhentää sopiviksi. Jään tasolla roikkuvat luistimen nauhat aiheuttavat turhia vaaratilanteita.

Luistimien huolto

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu hidastuu. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Aloittelevan taitoluistelijan tulisi teroittaa luistimet ainakin kaksi kertaa kauden aikana. Luistimet on AINA teroitettava asiantuntijalla.

Luistinten teräsuojat ovat välttämättömät kuljettaessa jään ulkopuolella.

Luistelukoulun jälkeen

Luistelua voi jatkaa Tuusulan  Luistelijoiden harraste-ja kilparyhmissä valmentajien suosituksesta, luistelijan vanhempien ja valmentajien yhteisestä sopimuksesta. 

Alle kouluikäisten luistelukouluryhmistä siirrytään pääsääntöisesti kehitysryhmä Timantteihin ja kouluikäisten luistelukouluryhmistä taitajien Pronssi-ryhmään. Ryhmän määrittäminen perustuu valmentajan näkemykseen luistelijan kehittymisestä.

Valmentaja keskustelee siirtymisestä luistelijan vanhempien kanssa. Kun siirtymisestä on sovittu, ilmoitus ryhmänsiirrosta tehdään seuran jäsensivujen kautta. Jäsensivuille kirjaudutaan tunnuksella ja salasanalla. Lisätietoa siirtoilmoituksen tekemisestä saa luisteluryhmän vastuuhenkilöltä.