Luistelukoulun infoa.

Millaiset varusteet luistelukoulussa tulisi olla?

Luistelukoulussa voi luistella taitoluistimilla tai hokkareilla. Ks. lisätietoa hyvistä taitoluistimista jäljempänä.

Tärkeää on, että luistimet on teroitettu oikein ja että ne ovat hyvässä terässä koko kauden ajan. Tylsät luistimet eivät tuo pitoa ja vaikuttavat pystyssä pysymiseen ja liikkumiseen jäällä. Teroittaminen tulisi tehdä riittävän usein; hyvä nyrkkisääntö on, että kerran viikossa luisteleville riittää yksi teroituskerta/lukukausi. Luistelukoululaisten on siis hyvä teroittaa luistimensa sekä ennen syyskauden että kevätkauden alkua.

Luistimissa tulee olla teräsuojat kun niillä kuljetaan jään ulkopuolella.

Luistelijalla on hyvä olla lämmin, hengittävä vaatetus. Kerrospukeutuminen toimii myös luistelussa. Pipo pitää pään lämpimänä ja veden-/kosteudenpitävät hanskat pysyvät kuivina kaatumisista huolimatta. Luistelutaidon kehittyessä ja siten myös liikkuvuuden lisääntyessä, vaatekertaa voi vähentää tarpeen mukaan.

Syksyn ja talven kurakeleillä on tärkeä huolehtia, että hiekka ja muut epäpuhtaudet eivät kulkeudu vaatteiden mukana jäälle. Näin jää pysyy kunnossa ja turvallisena kaikille luistimilla liikkuville!

Luistelukoululaisilla tulee olla sopivan kokoinen ja asianmukaisesti kiinnitetty kypärä päässään!

Jäällä saa olla vain luistimet jalassa! (tämä koskee myös aikuinen ja lapsi -ryhmän aikuisia)


Käytännön neuvoja: ennen jäätä, jäällä ja jään jälkeen

Ennen jäätä: Tuusulan luistelijoiden luisteluryhmille on varattu pukukoppeja luistelujäiden aikataulujen mukaisesti. Varatut kopit voi tarkistaa hallin käytävän sähköisestä ilmoitustaulusta.

Luistelukoululaisille voi laittaa luistimia jalkaan myös kaukalon vieressä olevilla penkeillä.

Jäällä: Luistelukoulujen ohjaajat hakevat/päästävät luistelukoululaiset jäälle kaukaloiden päissä olevista porteista. Jäälle mennään vasta kun ohjaaja antaa siihen luvan. I-hallissa portti on välittömästi pukukoppikäytävän lasiovia vastapäätä. II-hallissa portti on pukukoppeja vastapäätä.

Vanhemmat voivat halutessaan seurata luistelua jäähallien katsomoista.

Kaukaloiden vieressä olevat aitiot on varattu valmentajille, ohjaajille ja edistyneempien ryhmien luistelijoille. I-hallissa kulku verkkoaidassa olevan portin kautta aitoihin on sallittua vain em. ryhmille. Luistelukoululaisia ei saa turvallisuussyistä päästää kulkemaan portista, jotta luistelijat eivät vahingossa päädy jääkoneen kulkureitille.

Jään jälkeen: Luistelukoulun päätyttyä ohjaajat saattavat lapset kaukalon portille, josta vanhemmat ottavat lapsensa vastaan. Luistimiin tulee laittaa teräsuojat päälle, jos niillä kuljetaan kaukalon ulkopuolella. Luistimet on hyvä riisua pois heti luistelukoulun päätyttyä ja pieni nestetankkaus on myös paikallaan.

Luistelun jälkeen terät kannattaa kuivata huolellisesti. Kotona luistimen teräsuojat on hyvä poistaa ja antaa sekä terien että suojien kuivahtaa yön yli lämpimässä paikassa. Näin terät pysyvät kunnossa pidempään.


Aikataulumuutokset, perumiset, korvaavuudet

Toisinaan luistelukoulujen aikatauluihin tulee muutoksia, esim. turnausten tai muiden tapahtumien vuoksi. Myös yksittäinen luistelija ei aina pääse osallistumaan oman ryhmänsä luistelukouluun. Kaikki peruuntuneet luistelukouluajat on mahdollista korvata saman lukukauden aikana. Korvaamisen voi suorittaa osallistumalla johonkin toiseen luistelukouluryhmään.

Pääsääntöisesti korvaavan suorituksen voi tehdä vain samantasoisessa ryhmässä eli luistelukoulun voi korvata luistelukoulussa jne. 


Lisätietoa varustuksesta

Millainen on hyvä luistinkenkä?

Hyvä luistinkenkä tukee jalan luisteluasentoa ja on sopiva kooltaan. Luistimen materiaalin tulisi olla vuorellista, tukevaa nahkaa. Luistimiin ei kannata ostaa kasvuvaraa, käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut puuvillasukka. Aloittelevan luistelijan kannattaa ostaa hyvät taitoluistimet joko käytettyinä tai uusina. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen.

Millainen on hyvä luistinterä?

Laadukas taitoluistinterä tukee lasta oppimisessa ja kehittymisessä. Siinä on kärkipiikit ja ns. urateroitus. Kärkipiikkejä tarvitaan esimerkiksi tietyissä hypyissä, pirueteissa ja askeleissa. Oikeanlainen terä mahdollistaa myös kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä, jolloin luistelun oppimisesta tulee mielekkäämpää.

Millainen on hyvä luistelijan asuste?

Hyvä asuste on liikkumaväljä, joustava ja lämmin. Jää on aina viileä elementti, joten pipo ja lämpimät hansikkaat ovat tarpeen. Kypärän käyttö on luistelukouluissa pakollista.

Miten luistimet nyöritetään ja sidotaan?

Luistinkenkä on nyöritetty oikein silloin, kun nyöritys on varpaiden kohdalta suhteellisen löysä, nilkan kohdalta tiukka (solmu tai kaksoisnyöritys alimmissa hakasissa estää löystymisen) ja varren yläosan kohdalta sen verran väljä, että varren suusta mahtuu sormi kengän ja jalan väliin.Liian pitkät nauhat on syytä lyhentää sopiviksi. Jään tasolla roikkuvat luistimen nauhat aiheuttavat helposti turhia vaaratilanteita.

Luistimien huolto

Luistimien terien tulee olla terävät. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu hidastuu. Terien kuntoa tuleekin aika ajoin tarkkailla ja tarvittaessa teroittaa. Aloittelevan taitoluistelijan tulisi teroittaa luistimet ainakin kaksi kertaa kauden aikana. Luistimet on AINA teroitettava asiantuntijalla.

Muoviset teräsuojat ovat välttämättömät kuljettaessa jään ulkopuolella.


Luistelukoulun jälkeen

Luistelukouluryhmistä siirrytään muihin luisteluryhmiin aina valmentajien suosituksesta, luistelijan vanhempien ja valmentajien yhteisestä sopimuksesta. Alle kouluikäisten luistelukouluryhmistä siirrytään pääsääntöisesti kehitysryhmä Timantteihin ja kouluikäisten luistelukouluryhmistä taitajien Pronssi-ryhmään. Siirtymiset sovitaan aina luistelijakohtaisesti ja uuden ryhmän määrittäminen perustuu valmentajan näkemykseen luistelijan kehittymisestä.

Kun siirtyminen tulee ajankohtaiseksi, valmentaja keskustelee siirtymisestä luistelijan vanhempien kanssa. Kun siirtymisestä on sovittu, ilmoitus ryhmänsiirrosta tehdään Tuusulan luistelijoiden jäsensivujen kautta. Jäsensivuille kirjaudutaan tunnuksella ja salasanalla. Lisätietoa siirtoilmoituksen tekemisestä saa luisteluryhmän vastuuhenkilöltä.